DUUO Radio 48

Een materiaal dat vaak wordt gebruikt bij onze vegan sneakers is gerecycled polyester, ook wel bekend als rPET.

Zo’n 49 procent van alle kledingstukken ter wereld is gemaakt van polyester en Greenpeace voorspelt dat dit percentage zal verdubbelen tegen 2030. Reden hiervoor is onder andere de trend dat steeds meer consumenten zijn geïnteresseerd in meer rekbare en resistente modeitems. Polyester zorgt ervoor dat de vorm goed blijft, het niet snel kreukt en goed isoleert.

Hoe wordt polyester gemaakt?
Polyester is zeker geen duurzaam textiel, omdat het is gemaakt van polyethyleentereftalaat (PET), het meest voorkomende type plastic ter wereld. PET wordt bijvoorbeeld geproduceerd uit glycol (ethaandiol) en tereftaalzuur (benzeen-1,4-dicarbonzuur). PET wordt vooral gebruikt voor de productie van frisdrankflessen en voor kleding.

Oftewel, polyester wordt gemaakt uit olie. Door het polyester vervolgens te smelten krijg je garen en daarvan is je kleding gemaakt (of ander textiel zoals beddengoed of de bekleding van je bank).

In polyester zitten zogenaamde plastic microvezels. Als je een stof hebt die polyester bevat en je wast het in de wasmachine of spoelt het uit onder de kraan, dan komen deze plastic microvezels in het water terecht. Op dit moment lukt het waterzuiveringsbedrijven niet om alle microvezels uit het water te halen. Uiteindelijk komt het dus als plastic afval in de oceanen terecht, ook wel de ‘plastic soep’ genoemd. Het is nog onduidelijk of dit plastic effect kan hebben op onze gezondheid, maar als je logisch nadenkt dan kan dit nooit positief zijn.

Kortom, de meerderheid van onze kleding is gemaakt uit olie!

Wat is gerecycled polyester?
Dit materiaal is voornamelijk afkomstig van plastic flessen. Het gerecyclede polyesterweefsel wordt gemaakt door PET (polyethyleentereftalaat) te halen uit plastic flessen, röntgenplaten, visnetten, enz. Zodra het PET is verzameld, wordt het gewassen om eventuele onzuiverheden te verwijderen. Vervolgens komt het materiaal in een gietproces waarin deze kleine stukjes worden omgezet in de nieuwe polyestervezel. Daarna wordt de vezel door middel van een conventioneel spinproces omgezet in een garen. Ondanks de nadelen die het gebruik van deze flessen heeft voor de planeet, helpt het recyclen van deze flessen om de milieu-impact van de schoenproductie te beperken. Dit recyclingproces helpt ook om niet-hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen te behouden en de water- en CO2-voetafdruk bij de productie te verminderen.