recycled katoen

Bij het produceren van onze vegan schoenen/sneakers worden alleen 100% veganistische materialen gebruikt, vaak in combinatie met gerecycled en biologisch katoen. Schoenmerken checken hiervoor ook het volledige productieproces bij de leveranciers die de ruwe basismaterialen leveren. Daarbij moet de leverancier kunnen aantonen dat ze respectvol omgaan met de wereld en haar bewoners. Net als bij Sneakerpappie geloven ze in het oplossen van het milieuprobleem dat we als mensheid hebben veroorzaakt en zorgen ze dat we een betere en schonere wereld achterlaten voor de komende generaties.

Het stoffen deel van diverse schoenen, inclusief de veters, bestaat vaak uit gerecyclede ruwe katoen.

Wat is gerecycled katoen?
Gerecycled katoen komt van restjes stof die overblijven bij het productieproces van de kledingindustrie. De restjes worden uit elkaar gehaald en versneden. Materiaalsoorten en kleuren worden bij elkaar gezocht voor optimale basisstof en dan worden er draden van gemaakt.
Het gebruik van hernieuwde katoen zorgt er ook voor dat er geen extra landbouwgrond gebruikt hoeft te worden voor de productie van katoen, dat er geen grote hoeveelheden water gebruikt worden voor de groei van en productie van katoen en er geen chemische en zeer vervuilende bestanddelen zoals verfstoffen worden gebruikt. Dit betekent dat er veel energie wordt bespaard en de carbon footprint wordt geminimaliseerd.

Biologisch katoen
Om als biologisch te worden bestempeld, moet katoen aan een reeks eisen voldoen, allemaal in het voordeel van het milieu, arbeidsomstandigheden en de eindgebruiker. Te beginnen met het feit dat de landbouwgrond vrij moet zijn van alle giftige stoffen en zich in een gezonde staat bevindt. De gebruikte zaden mogen niet genetisch gemodificeerd zijn. En tijdens het hele proces, van planten tot oogsten, mogen er geen chemische stoffen worden gebruikt, zoals herbiciden, pesticiden of meststoffen. Dit zijn de minimumvereisten om katoen als biologisch te kunnen bestempelen. Met deze maatregelen wordt voorkomen dat het ecosysteem wordt beschermd, de gezondheid van de werknemers intact blijft en eventuele allergie├źn voor de eindgebruiker worden voorkomen.
Ondanks dat het slechts 3% uitmaakt van het totaal geteelde katoen wereldwijd, gebruikt conventioneel katoen ontzettend veel landbouwchemicali├źn. Hierdoor wordt de plant aangetast, waardoor de aarde, de waterbronnen en de natuur in de omgeving beschadigen.