Dat de mensenrechten in China op grove schaal worden geschonden zal niemand betwisten. Vooral de vele interviews afgenomen door Human Rights Watch en Amnesty International wijzen in die richting, ook al zijn die interviews niet altijd verifieerbaar.
Het echte probleem? Het consumeren van enorme hoeveelheden kleding en daar zo min mogelijk voor willen betalen. Als je een verandering wil, dan zullen (kleding)artikelen een normale en verantwoorde prijs moeten krijgen. Tevens zullen er keuzes gemaakt moeten worden waar je de artikelen wil laten produceren. Productie in China is erg goedkoop, maar brengt ook erg veel onduidelijkheid met zich mee. Denk aan grondstoffen, milieuregels en mensenrechten.
Uiteraard zijn er meer landen die niet netjes omgaan met mensen, dieren en onze planeet, met als doel om een zo goedkoop mogelijk product te fabriceren. Denk aan India en Bangladesh, maar China is waarschijnlijk het meest bekend. Vooral vanwege de dwangarbeid van Oeigoeren.
De-globaliseren wordt genoemd als een oplossing om China-free te kunnen leven, maar dat gaat vaak tegen de belangen van de grote internationaal opererende ondernemingen in. De grootste investeerder in China is bijvoorbeeld nog steeds de Amerikaanse financiële sector. Die hebben maar één doel; zoveel mogelijk geld verdienen. Globalisering werd gedreven door de wens tot vrije wereldhandel: hogere bedrijfswinsten voor beleggers (lage arbeidskosten) en goedkopere goederen en voedsel. Het Corona-virus heeft de kwetsbaarheden van een dergelijk systeem aangetoond, we willen niet te afhankelijk worden van bedrijven aan de andere kant van de wereld.
De schoenen die wij verkopen zijn allemaal gemaakt in Europa (vooral Spanje en Portugal), onder normale/duurzame omstandigheden. Met respect voor mens en dier. Wij zijn dan ook overtuigd dat dit de weg is naar een betere samenleving.
En tot slot, koop alleen spullen als je ze echt nodig hebt. Dat geldt ook voor schoenen!